Nederlandse grootbanken profiteren fors van de gestegen rentes in 2023, waarbij de zogenoemde rentemarge heeft gezorgd voor hoger winsten. Dat wil zeggen: het verschil tussen de rente die banken betalen aan onder meer spaarders en de rente die ze ontvangen op onder meer hypotheek- en bedrijfsleningen is groter geworden.

Vrijdag publiceerde De Volksbank de jaarcijfers over 2023 waarbij deze trend werd bevestigd. Het moederbedrijf van ASN Bank, SNS, BLG Wonen en RegioBank, heeft in 2023 de winst meer dan verdubbeld, met name dankzij de gestegen rentetarieven. Daardoor kon de in 2013 genationaliseerde bank hogere marges maken op bijvoorbeeld spaargeld.

De nettowinst ging met 240 miljoen euro omhoog tot 431 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder.

De Volksbank spreekt dan ook van “een gunstige rente-omgeving”. De totale baten van de in Utrecht gevestigde bank stegen met 47 procent tot ruim 1,4 miljard euro. De Volksbank wil de Nederlandse staat, als enige aandeelhouder, een dividend betalen van 164 miljoen euro over 2023. Dat was nog 90 miljoen euro een jaar daarvoor.

Forse winststijging bij Rabobank en ING door hogere rentemarge

Ook Rabobank heeft in 2023 flink geprofiteerd van de langzaam oplopende spaarrente, zo bleek afgelopen donderdag. De rente die het financiële concern ontving, nam sneller toe dan het bedrag dat de financiële instelling zelf betaalde aan spaarders en andere financieringskosten, waardoor de nettowinst bijna verdubbelde.

Rabobank maakte zo'n 4,4 miljard euro winst, tegenover 2,4 miljard euro een jaar eerder.

Financieel directeur Bas Brouwers zei te verwachten dat de bank zo'n winstsprong niet snel herhaalt. "Dit was een uitzonderlijk goed jaar. De rente is nog nooit zo snel, zo hard gestegen. Dat is super uitzonderlijk. Je kunt ook zeggen dat dit een snel herstel is van de afgelopen jaren waarin de rente-inkomsten enorm onder druk stonden, maar dit herstel zal niet op dit niveau aanhouden. We denken dat dit een piek is geweest."

Grootbank ING meldde op 1 februari dat de nettowinst vorig jaar is verdubbeld tot bijna 7,3 miljard euro. Het financiële concern profiteerde vooral van het oplopen van de rente, waardoor ING hogere marges kon maken over bijvoorbeeld spaargeld.

Topman Steven van Rijswijk gas in een toelichting aan dat ING is gegroeid met hypotheken. Ook lukte het om er meer klanten bij te krijgen die meerdere diensten van de bank afnemen, vooral in Duitsland, Spanje en Nederland.

ING maakte onlangs bekend minder afhankelijk te willen worden van rente-inkomsten en de inkomsten uit provisies juist te willen verhogen. Volgens Van Rijswijk moet hierbij onder meer gedacht worden aan meer digitale diensten voor beleggers.

Een ander voorbeeld is de mogelijkheid voor klanten om online verzekeringen af te sluiten. Andere Europese banken zeiden eerder ook al stappen te ondernemen om - zoals dat in de bankenwereld heet - meer te diversifiëren, omdat ze er rekening mee houden dat de flink gestegen rente weer gaat dalen.

Van de Nederlandse grootbanken moet alleen ABN AMRO nog de cijfers over 2023 presenteren. Dat gebeurt komende week op 14 februari.

LEES OOK: Vermogensbelasting: dit betaal je extra bij de belastingaangifte 2023, als je alleen spaart, of als je ook beleggingen hebt in box 3